tg-me.com/kaaghaz/1789
Last Update:
پیشنهاد کتاب تازه: روبسپیر
آیا بهراستی روبسپیر دیکتاتور خونخواری از سنخ کرامول بود؟ پیتر مکفی، مورخ برجستهٔ استرالیایی، میکوشد در کتاب خود، روبسپیر، سرگذشت یک انقلابی، به این سؤال پاسخ دهد.
مکفی روبسپیر را «بز بلاگردان» عصر وحشت معرفی میکند. فردای روزی که با گیوتین اعدام شد، همگان –دوست یا دشمن– از او اعلام برائت کردند، اگرچه بعضاً حتی بیش از روبسپیر در کشتارهای انقلابی نقش داشتند. اصطلاح «نظام وحشت» در همین روز برای اولین بار به کار رفت و عامل آن نیز «هیولایی» خودکامه معرفی شد، مردی که گرچه خود را در قامت سیسرون میدید، دیگران او را مثل کاتیلینه میدانستند.
با این حال، روبسپیرِ مکفی آزادهای بیتقصیر نیست. ماکسیمیلیان جوان بهشدت با اعدام مخالف بود و سخت دلبستهٔ آزادی، آرمان جمهوری روم را گرامی میداشت و افکار روسو را در سر میپروراند. او البته در هوای ایجاد حکومتی خودکامه نبود، اما چنان آرمانگرای آشتیناپذیری بود که در شکلگیری عصر وحشت نقشی انکارناپذیر ایفا کرد. معتقد بود: «شاهتیر حاکمیت مردمی... هم فضیلت است و هم وحشت... و وحشت خود هیچ نیست مگر اجرای بیدرنگ و قاطعانهٔ عدالتی تزلزلناپذیر.» و با همین اندیشه هم مخالفانش را به تیغ گیوتین سپرد و سپس بهسراغ نزدیکترین یارانش، دمولن و دانتون، رفت. ناخدایی بریتانیایی او را «پروکروستِس مدرن» توصیف کرد، همان شخصیت اساطیری که مهمانانش را به اندازهٔ تخت خود درمیآورد: هرکس که بلندتر بود میبرید و هرکس که کوتاهتر بود میکِشید.
پیتر مکفی در این کتاب فقط بر سرگذشت انقلابی روبسپیر متمرکز است و جز بهاشاره از وقایع انقلاب یاد نمیکند. بنابراین خوانندهٔ آشنا با تاریخ انقلاب شاید بهرهٔ بیشتری ببرد، اما خوانندهٔ ناآشنا نیز (بهلطف توضیحات مفصل مترجم) از کتاب لذت میبرد.
▪️ روبسپیر، سرگذشت یک انقلابی | پیتر مکفی | علیرضا اسماعیلپور | نشر مَد | ۴۶۰ ص. رقعی | جلد سخت | ۵۵۰,۰۰۰ تومان
▪️ Original title:
Robespierre: A Revolutionary life (2012), Peter McPhee
#معرفی_کتاب_تازه #پیشنهاد_کتاب
@kaaghaz
BY کاغذ

Share with your friend now:
tg-me.com/kaaghaz/1789