Telegram Group Search
Forwarded from Ndri Pr
۱۵امین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی در حوزه برنامه‌ریزی و توسعه روستایی توسط پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت سوانح طبیعی برگزار می‌گردد.

🔰 تغییر کاربری اراضی در نواحی روستایی

‼️ زمان: چهارشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۳؛ ساعت ۱۴:۰۰ الی ۱۶:۰۰

🔻 سخنرانان:
▫️دکتر حمید جلالیان دانشیار دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی
▫️دکتر کاوه اسدپور کارشناس شهرسازی و معماری دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و دکترای شهرسازی
▫️مهندس سهیل منصوری معاون دفتر حفظ کاربری اراضی کشاورزی سازمان امور اراضی کشور

🔸 شرکت در این وبینار برای عموم آزاد است و گواهی حضور به شرکت‌کنندگان اعطا خواهد شد.

🌐 کسب اطلاعات بیشتر:
https://ndri.ac.ir/rural-development-meetings-15

🌐 ثبت‌نام:
https://eseminar.tv/wb139584

🌐 کانال بله پژوهشکده سوانح طبیعی:
http://ble.ir/join/9gmGPo7mq2

🌐 اینستاگرام پژوهشکده سوانح طیبعی:
https://www.instagram.com/ndri.ac.ir?igsh=MmtyM2owNnl1c2xt
میل اخنگان بنایی آجری است که در فاصله ۲۲ کیلومتری شمال شهر مشهد مجاور روستای اخنگان در کناره جاده توس به پاژ (زادگاه فردوسی) واقع شده‌است. طرح معماری میل به دوره تیموری و قرن نهم هجری منتسب می‌باشد.

بنا بر روایات متون کهن در نزدیکی میل واقع در مدخل دره کارده در سده چهارم هجری نبردی خونین بین والیان و حکام قبلی خراسان و سلطان محمود غزنوی روی داده‌است.علی رغم اینکه هویت مدفون در این بنا مشخص نیست برخی از منابع آن را ساخته‌ای بر فراز مدفن دختری هندی می‌دانند که در راه زیارت دار فانی را وداع گفته‌است. عده‌ای نیز این بنا را این محل قبر «گوهرتاج» خواهر گوهرشاد همسر شاهرخ تیموری است. برخی از محققین به استناد نقوش زنانه گلهای مینایی سطح بنابراین باورند که این میل برای آهنگان خاتون نامی بنیان شده‌است. https://www.tg-me.com/روستاپژوهی، توسعه و ایران شناسی/com.RURALRESEARCHS
انتخاب بهترین روستاهای کشور برای شرکت در رقابت جهانی ۲۰۲۵

مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از آغاز فرایند انتخاب هشت روستای برتر کشور برای شرکت در رقابت جهانی سازمان گردشگری ملل متحد UN – Tourism در سال ۲۰۲۵ خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، سیدمصطفی فاطمی‌فیروزآبادی با حضور در میز ملی گردشگری روستایی که با مشارکت دستگاه‌های دولتی مرتبط از جمله سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، معاونت ریاست‌جمهوری، بنیاد مسکن، بنیاد علوی و سایر اعضا از بخش خصوصی و ادارات کل استانی در محل معاونت گردشگری تشکیل شد، هدف اصلی از گردهمایی حاضر را تلاش برای انتخاب بهترین روستاهای کشور برای شرکت در رقابت جهانی ۲۰۲۵ عنوان و اظهار کرد: بر اساس پژوهشی که اداره‌کل مطالعات، آموزش و برنامه‌ریزی گردشگری با همکاری دانشگاه تهران انجام داده است، لیست بیش از ۱۵۰ روستا انتخاب و معرفی شده است تا بر اساس این اقدام نظرات استانی اخذ و فرم‌های مربوط به شاخص‌های روستاهای جهانی تکمیل شود.

وی افزود: ۱۵۰ روستای منتخب اولیه در میز ملی گردشگری روستایی مورد پالایش قرار می‌گیرد و تعداد روستاها بر اساس امتیازهایی که اخذ می‌کنند به حدود ۵۰ روستا خواهد رسید.

مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی عنوان کرد: از بین این تعداد، پس از بازدیدی که کارشناسان دفتر توسعه گردشگری داخلی انجام می‌دهند و امتیاز خواهند داد، بر اساس ویژگی‌های سازمان جهانی گردشگری، ۱۰ روستا برای تکمیل پرونده انتخاب و سایر روستاها در لیست کاندیدهای ثبت قرار می‌گیرند تا سال‌های آینده به آن‌ها پرداخته شود.

فاطمی یادآور شد: هم‌زمان با اقدامات مذکور، فعالیت‌های زیرساختی، مرمتی، حفاظتی و نظایر آن برای ارتقای شاخص‌ها در ۵۰ روستا انجام می‌شود؛ همچنین دستگاه‌های عضو در میز ملی گردشگری روستایی نیز متعهد شده‌اند تا نسبت به گزینش مورد نظر همکاری مستمری داشته باشند، همچون این نشست که هر کدام وظایفی دارند تا ارتقای شاخص‌ها را در سال‌های آینده شاهد باشیم.

وی ادامه داد: روند ثبت اینگونه پیش می‌رود که از ۱۰ پرونده نهایی که تشکیل خواهد شد، هشت پرونده به سازمان گردشگری ملل متحد ارسال می‌شود که این روند همچون رقابت سال ۲۰۲۴ که نتایج آن در آبان ۱۴۰۳ اعلام می‌شود، پیش خواهد رفت، این در حالی است که پرونده‌های روستاهای جهانی ۲۰۲۵ که فرایند انتخاب آن در میز ملی گردشگری در حال انجام است، در اردیبهشت سال ۱۴۰۴ به سازمان گردشگری ملل متحد ارسال خواهد شد.

به گزارش ایمنا، هشت روستای ابیانه استان اصفهان، کندلوس استان مازندران، بیشه استان لرستان، میمند استان کرمان، فهرج استان یزد، پالنگان استان کردستان، اصفهک استان خراسان جنوبی و قلعه بالا در استان سمنان، برای رقابت جهانی سال ۲۰۲۴ انتخاب و به سازمان گردشگری ملل متحد ارسال شده‌اند.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
این ویدئو همراه شعر زیبایی است درباره مادر، به زبان/ گویش سمنانی، با زیرنویس فارسی
*
زبان/ گویش سمنانی یکی دیگر از زبان‌ها/ گویش‌های درخطر ایران است که در شهر سمنان و برخی مناطق پیرامون آن بدان گفتگو می‌شود.
سمنانی با گویش‌های کرانه دریای مازندران و برخی دیگر از زبان‌ها و گویش‌های ایرانی همچون تالشی و تاتی نزدیکی‌ بسیار دارد.
سمنانی را در شمار زبانهای ایرانی شمال باختری دسته‌بندی می‌کنند و گفته می‌شود که برخی از ویژگی‌های کهن زبان‌های ایرانی را در خود حفظ کرده است. وجود اشکال مونث و مذکر در برخی از سطوح دستوری و ساختواژی سمنانی از ویژگی‌های خاص این زبان/ گویش ایرانی است/ کانال تلگرامی زبان های در خطر ایران روستاپژوهی و ایران شناسی https://www.tg-me.com/روستاپژوهی، توسعه و ایران شناسی/com.RURALRESEARCHS
Forwarded from ربات حذف ✂️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔍«قوم باد»

«قوم باد» (people of the wind) مستندی آمریکایی دربارۀ ایل بختیاری است که در ۱۹۷۶ (۱۳۵۵) ساخته شده است.

▪️
این مستند هم در اسکار و هم در گولدن گلوب نامزد بهترین فیلم مستند شد.

▫️بیش از پنجاه سال پیش از ساخت این مستند، مستند پرآوازه‌ای به نام «علف» دربارۀ کوچ عشایر ایرانی ساخته شده بود که دیدن آن هنوز پس از بیش از یک قرن، قلب آدم را لبریز می‌کند.
مستند «قوم باد» نیز با جزئیات بسیار کوچ ایل بابادی را نشان می‌دهد. عبور صدها هزار نفر و قریب یک میلیون دام از ارتفاعات زاگرس یکی از بزرگ‌ترین ــ چه‌بسا بزرگ‌ترین ــ جابجایی‌های کوچ‌نشینان در جهان بود و همچنان هست؛ صحنه‌هایی که برای مردم یکجانشین به نمایشی شگفت‌آور شبیه است...

▫️مستند قوم باد را آنتونی هوارث و دیوید کاف ساخته‌اند. نسخۀ کامل و نسبتاً باکیفیتی از این مستند را در این پست می‌توانید ببینید.

#مستند
4032313940206.pdf
439.2 KB
مقاله «استقرار آموزشی مکتب نیاوران؛ تاریخچه ایجاد نهادهای دولتیِ آموزش مدیریت و اقتصاد بازار آزاد» دکتر یوسف اباذری ، استاد دانشگاه تهران، نقدی بر کارگزاران توسعه ای دولت آقای روحانی( مکتب نیاوران).
Forwarded from اتچ بات
‍ ‍ ‍❇️ زیست شاعرانۀ سهراب سپهری در فضای روستا: نیلوفر بختیاری
شعر فارسی از روزگار گذشته تاکنون تحت تأثیر عناصر طبیعی بوده و هست. عناصری که سبب شده شاعر شباهت معشوق خود را در طبیعت بیرون و درون زندگی خود بجوید و صنایع ادبی گوناگون را کشف نماید. شاعری که در باغ‌ها در جوار گل‌ها و درخت‌ها قدم می‌زند و چشم یار را تشبیه به نرگس مست می‌کند و قامت معشوق را سهی و همچون سرو می‌داند و او را سرو روان می‌خواند. البته این عناصر تشبیهی گاه ارتباط مستقیم با طبیعت داشته‌اند و گاه نیز غیر مستقیم و از ساخته‌های دست بشر بوده‌اند. هرچند رفته‌رفته با شکل‌گیری جوامع پیشرفتۀ شهری عناصر غیرطبیعی یا طبیعی تکراری و از روی دست شاعران دیگر، بیش از پیش به عرصۀ شعر وارد می‌شود؛ اما هنوز هم زیباترین اشعار معاصر با طبیعت و عناصر روستایی انس و الفتی داشته‌اند و شاعرانشان تجربۀ سیر و سفری هرچند کوتاه را در این‌گونه فضاها دارند.

سهراب سپهری یکی از این‌گونه شاعران است. او برای رسیدن به خلوت سرایش خود «قریه چنار» و کویرهای کاشان را برگزید تا به خلق آثار زیبای خود بپردازد. در مجموعه‌های «شرق اندوه» و «آوار آفتاب» سهراب، این حس آمیختگی با طبیعت پررنگ می‌شود و در آثار بعدی او به تکامل می‌رسد.

شعر «صدای پای آب» وی از جمله آثاریست که از منظر و جهان‌بینی شاعر، قدم به قدم ما را به قلب این طبیعت زیبا دعوت می‌کند.

در «حجم سبز» - هفتمین مجموعه شعری سهراب- که به نوعی به‌کمال‌رسیده‌ترین اشعار وی را نیز دربر دارد، شعر «در گلستانه» به خوبی زیست شاعرانۀ وی را در فضاهای روستایی کاشان به تصویر می‌کشد. گلستانه روستاییست در دهستان «قهرود» و یکی از مناطق ناب کاشان، که در آنجا بیشترین گل منطقۀ قمصر کاشان کاشته می‌شود و سهراب یکی از جاویدترین مصراع‌هایش را هنگام سیر و سفر در همین مکان سروده است که: « تا شقایق هست‌، زندگی باید كرد... .» قرار بوده طبق خواسته و وصیت سهراب، او را در همین روستا نیز به خاک بسپارند. اما پس از فوت او به دلیل حفظ مزار او از طغیان رود، پیکر سهراب را در صحن «امامزاده سلطان علی» دهستان مشهد اردهال به خاک می‌سپارند. کانال روستاپژوهی https://www.tg-me.com/روستاپژوهی، توسعه و ایران شناسی/com.RURALRESEARCHS
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
شعرخوانی زنده یاد استاد شهریار در مدح امام علی علیه السلام و عیدغدیر خم https://www.tg-me.com/روستاپژوهی، توسعه و ایران شناسی/com.RURALRESEARCHS
ایران زیباست؛ کویری گم شده در دل آذربایجان

منطقه گردشگری و کویر گونه" شوش قوم" در جنوب شهرستان هریس و در فاصله ۸۰ کیلومتری تبریز و ۱۰ کیلومتری هریس واقع شده است. این منطقه گردشگری پدیده ای طبیعی و نادر زمین شناسی بوده که با مساحت بیش از ۶ هکتار به مانند کویری کوچک در دل منطقه زیبا و خوش آب و هوای روستای مقصودلوی از توابع بخش مرکزی هریس قرار گرفته که علاوه بر چشم انداز ویژه و جذابیت خاص گردشگری و تفریحی، خاک آن نیز خاصیت درمانی داشته و سالانه پذیرای میهمانان و گردشگران زیادی از سراسر کشور می باشد. متاسفانه تاکنون به جهت عدم تبلیغات مناسب این قابلیت مهم برای جذب گردشگران داخلی و خارجی مغفول مانده است که ضرورت دارد مسئولان استانی و شهرستانی به خصوص اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و سایر دستگاههای مرتبط علاوه بر حفظ محیط زیست و طبیعت زیستی و گونه این منطقه در توسعه و معرفی آن به منطقه به عنوان منطقه گردشگری شهرستان هریس تلاش مضاعف نمایند/ایسنا روستاپژوهی، توسعه و ایران شناسی https://www.tg-me.com/روستاپژوهی، توسعه و ایران شناسی/com.RURALRESEARCHS
سخنانی از استاد جواد صفی نژاد درباره جنبه های تمدنی در روستا
رسول جعفریان

درسی تحت عنوان “جامعه شناسی روستایی” وجود دارد که بخش هایی از آن مربوط به جنبه های تمدنی در روستاهاست:
در هر نقطه ای تجربه های عالمانه جالبی وجود دارد که غالبا از بین رفته یا در حال از بین رفتن است و تنها بخش اندکی از آنها حفظ شده است. نمونه آن کارهای ثبت وقت و زمان است که پیش از ساعت در میان روستائیان معمول بوده است. برای مثال واحد “حمد” یکی از نمونه های جالب است. سه حمد یا پنج حمد برای وقتی است که مردی را که به او اطمینان داشته اند می گذاشتند تا سه یا پنج یا بیشتر حمد را با آرامش بخواند و این زمان برای گرفتن آب و بستن آن روی زمین یک نفر بوده است. یا مثلا اگر کسی می خواست آب قرضی بگیرد، از واحد “چپق” استفاده می شد. مثلا روستایی به دیگری می گفت: آیا می شود دو چپق آب به من قرض دهی؟ او می پذیرفت و آب باز می شد. آنها می نشستند و دو چپق می کشیدند. در این باره کارهای دیگری هم انجام شده که بسیار جالب است و نمونه آن کاری است که سالها پیش صنعتی زاده انجام داد.
بخشی از این تمدن روستایی مسائل حقوقی آن است. این مثال را البته به طور کلی می گفتند که وقتی در باره عشائر کهکیلویه کار می کردم فکر می کردم چرا اینها با هم درگیر نمی شوند. دیدم آنها که سادات زیادی در بینشان هست، سادات را بین عشایر اسکان می دادند. از آنجا که حرکت آنها را داشتند به خاطر این که حرمت اینها را زیر پا نگذارند، به عشائر دیگر یورش نمی آوردند. حالا که نقشه کامل محل سکونت عشائر را ملاحظه می کنم، همه جا رد پای این سادات را می بینم که دقیقا بین عشایر اسکان داده شده اند.
همچنین از «خارخانه» های سیستان یاد می کنیم که نوعی کولر آبی بوده است. مردم خارها را روی هم گذاشته، فشرده کرده و در مسیر باد قرار می دادند. سپس روی خارها آب ریخته و وقتی باد می آمد (بادهای صد و بیست روزه سیستان که معروفند که چند بار مرحوم باستانی در باره آنها در اتاقش برایم توضیح داده بود) داخل آن به قدری خنک بود که گاه بیست درجه با هوای بیرون فرق داشت. در واقع وقتی آب روی خارها می پاشیدند هم جلوی خاک را می گرفت و هم هوا را خنک می کرد. ایتالیایی ها این روش را اقتباس کردند در ایتالیا برای نخستین بار کولر آبی را درست کردند. به عقیده ایشان اصل آن از همین خارخانه های سیستان بوده است.
من در کتاب جامعه شناسی روستایی از آبیاری کوزه ای هم یاد کرده ام. زمین را می کندند، کوزه ای سفالین درون زمین می گذاشتند در حالی که سر آن بیرون بود. آب در کوزه می ریختند. آنگاه تخم هندوانه را بیرون کوزه و چسبیده به آن می گذاشتند. آب که از سفال به بیرون نشت می کرد، تخم هندوانه رشد داده می شد. غالبا ده گل می داد که دو تا را نگاه می داشتند که هندوانه می شد و گاه هندوانه هایی تا بیست کیلو از آن در می آمد. این آبیاری کوزه ای بود.
وقتی هندوانه زیاد می شد آنها را در بشکه های دویست کیلویی می ریختند. بشکه ها را سوراخ کرده مردی با کفشهای چوبی داخل شده آن را له می کرد. آب خارج می شد و تخم هندوانه می ماند که این هم در وقت های تفریح روستائیان استفاده می شد. در واقع نخستین بار تخمه هایی که حالا به ژاپنی مشهور است جابانی بود که روستایی نزدیک دماوند است.
زمانی تیغ هایی که گاه تا یک متر در کویر می روید می دیدیم. این فکر برای ما مطرح بود که اینها از کجا آب بدست می آورند! یک بار زیر آن را کندیم در یازده متری به آب رسیدیم. وقتی به مرحوم گنجی گفتم، ایشان گفت: یک بار ما تا 65 متری آن به آب رسیدیم. یعنی ریشه به سنگ رسیده و دو شعبه شده بود اینها را ادامه دادیم که مجموعا تا 65 متری رسیدیم.
جالب است که روستاییان گاه میانه این تیغ را در سر دو شاخه اصلی باز کرده تخم هندوانه را در درون آن می گذاشتند. تیغ به این مهمان آب می رساند و کم کم گل می کرد. دو تا را نگاه می داشتند و از آن هندوانه به عمل می آمد.

https://www.tg-me.com/روستاپژوهی، توسعه و ایران شناسی/com.RURALRESEARCHS
🔷 نشست *روایت تبدیل روستاها به شهرها در کشور؛ پیامدها و راهکارها*

  🔸 زمان: چهارشنبه ۱۳ تیرماه ۱۴۰۳؛ ساعت ۱۴:۰۰ الی ۱۶:۰۰

🔷 سخنرانان:
▫️ دکتر غلامرضا کاظمیان دانشیار گروه مدیریت شهری دانشگاه علامه طباطبایی
▫️ دکتر حسین میرزایی دانشیار گروه توسعه اجتماعی دانشگاه تهران
▫️ دکتر زهرا احمدی مشاور معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور

🔸 شرکت در این وبینار برای عموم آزاد است و گواهی حضور به شرکت‌کنندگان اعطا خواهد شد.

🔻ثبت نام در نشست:

https://eseminar.tv/wb140314

🔻 کسب اطلاعات بیشتر:

https://ndri.ac.ir/unesco-chair-meetings-62
2024/07/04 12:37:45
Back to Top
HTML Embed Code: