Telegram Group Search
برای ۷۳ مقاله‌ی (شامل حداقل ۲۴ مقاله با همکاری محققین ایرانی) منتشر شده در مجله "Engineering Analysis with Boundary Elements"، از انتشارات #الزویز (#Elsevier)، بیانیه Expression of Concern منتشر شده است. (لینک به مقالات)

علت اصلی این اظهار نگرانی، وجود احتمال دستکاری در #داوری_همتا (#Peer_Review) و شواهدی از افزایش ساختگی استنادات بوده است. تعداد سه مقاله تا به حال #سلب_اعتبار (#Retract) شده است.

طبق گزارش #Retrcation_Watch (لینک) بیشترین محققین درگیر در این مقالات، Mohammad S. Sajadi از عراق، Quynh Hoang Le از ویتنام و Mohammed A. Albedah از عربستان بوده اند.

بر اساس بررسی من، حداقل در ۲۴ مقاله نام محققین ایرانی وجود داشته است. کشورهای عربستان، چین، عراق، ایران، تایوان و ترکیه بیشترین حضور در این مقالات را داشته اند.

از بین دانشگاه های ایران بیشترین حضور مربوط به دانشگاه آزاد بویژه واحد نجف آباد (حداقل 12 مقاله) بوده است. موسسات و دانشگاههای زیر نیز حضور داشته اند:

Yazd University

Islamic Azad University, Science and Research Branch

Payame Noor University

Universal Scientific Education and Research Network USERN

Azerbaijan Shahid Madani University

Damghan University

Kermanshah University of Medical Sciences

Daneshgahe Elm va Sanat e Iran
Shahrekord University

K. N. Toosi University of Technology

Shahid Beheshti University of Medical Sciences

Shahid Chamran University of Ahvaz

University of Tehran

University of Kashan

Isfahan University of Technology

Babol Noshirvani University of Technology

Hamedan University of Technology

Arak University of Technology

SBUMS School of Medicine


قبلتر، سر دبیر این مجله یعنی "Engineering Analysis with Boundary Elements"، از یک عضو ادیتوریال بورد این مجله (از دانشگاه آزاد نجف آباد) خواسته بود تا استعفا دهد و او نیز این را پذیرفته بود. ظاهرا علت این کار وجود احتمال بداخلاقی های پژوهشی مرتبط با او در مجلات دیگر بوده است و خود این مجله به تخفلی در مورد او نرسیده بوده است. او از اعضای ادیتوریال بورد مجله Scientific reprots نیز بوده که از این سمت نیز کنار گذاشته شده است. طبق گزارش های #Retrcation_Watch (لینک یک و دو و سه)، در یک شماره وِِیژه برای مجله "Mathematical Methods in the Applied Sciences"به مقالات او بیش از ۱۳۰ بار ارجاع داده شده است و بر این اساس گفته شده است که احتمالا او در تولید مقالات سفارشی و جعلی (#Paper_Mill) نقش داشته است. طبق بررسی های سردبیر مجله "Engineering Analysis with Boundary Elements"،فعالیت مشابهی برای او در شماره ویژه این مجله (لینک) که او سردبیر مهمان بوده، دیده نشده است. بررسی های شخص سوم، دریافت ۶۹ ارجاع از ۴۴ مقاله را نشان می دهد.

@Scientometric
ارتباط بین #سبک_زندگی سالم با داشتن #عمر صد ساله

اگر چه ارتباط بین #سبک_زندگی_سالم و طول عمر قبلا در میان سالی و یا سنین بالای ۶۰ سال مورد بررسی قرار گرفته، حالا یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که داشتن سبک زندگی سالم حتی در سنین خیلی بالا (بالای ۸۰) نیز مفید است و احتمالا می‌تواند منجر به افزایش طول عمر شود.


در یک مطالعه مورد شاهدی از چین (لینک)، بر روی افراد با سن بالای ۸۰ سال (بیش از ۵۲۰۰ نفر)، ارتباط بین داشتن سبک زندگی سالم و رسیدن به
سن ۱۰۰ سالگی بررسی شده است. در بین افراد مورد بررسی، ۱۴۵۴ نفر به سن ۱۰۰ سالگی رسیده و ۳۷۶۸ نفر نیز قبل از ۱۰۰ سالگی فوت شده‌اند.
مشخص شده است که احتمال ۱۰۰ ساله شدن در افراد با بالاترین نمره از نظر داشتن سبک زندگی سالم (عدم مصرف #سیگار، انجام #ورزش و داشتن #تنوع_غذایی)، ۱/۶۱ برابر بیشتر از افراد با کمترین نمره از نظر سبک زندگی سالم بوده است.
تنوع غذایی بر اساس فراوانی مصرف پنج مورد مختلف شامل میوه، سبزی، ماهی، حبوبات و چای مورد بررسی قرار گرفته است.


قبل‌تر بک مطالعه کوهورت آینده نگر از ژاپن (لینک) با بررسی حدود ۲۰ هزار مرد و ۲۶ هزار زن با سن بین ۴۰ تا ۸۰ سال و میانه پیگیری ۲۱ سال، به بررسی اثر هشت فاکتور قابل تعدیل مربوط به سبک زندگی بر روی افزایش طول عمر در طول سالهای ۴۰ تا ۱۰۲ سال پرداخته بود. این مطالعه نشان داده بود که داشتن سبک زندگی سالم می‌تواند منجر به افزایش طول عمر حتی در گروه سنی بالای ۸۰ سال (بویژه در مردان) شود. در واقع بین سبک زندگی سالم تر و افزایش طول عمر یک رابطه به شکل dose–response وجود داشته است. این بویژه در افراد با بیماریهای زمینه‌ا‌ی‌ اساسی مثل قلبی، سرطان، فشار خون، دیابت و کلیوی هم دیده شده است.

این فاکتورهای سبک زندگی قابل تعدیل شامل موارد زیر بوده است:
مصرف میوه، ماهی، شیر
#پیاده_روی و یا فعالیت ورزشی
شاخص توده بدنی
وضعیت مصرف سیگار
مصرف الکل
مدت زمان #خواب

در مورد مقالات مربوط به خواب می‌توانید به این پست از کانال مراجعه کنید:

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/6770

در مورد تاثیرات پیاده روی هم مراجعه به این پست‌ها می‌تواند مفید باشید:

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/5960

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/6622

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/6255
Forwarded from متخصصین‌ بهداشت‌ ایران (Ahmad Mehri)
رویکرد، تشخیص و درمان تب دنگی.pdf
2.9 MB
دانلود کنید/ رویکرد، تشخیص و درمان تب دنگی (تب دنگی هموراژیک)

با توجه به نگرانی جدی برای افزایش موارد تب دنگی در کشور، تمام کادر بهداشت و درمان کشور باید به اطلاعات دقیق مراقبت از این بیماری دسترسی و آگاهی کامل داشته باشند.

#منتشر_کنید

📮 پایگاه خبری متخصصین بهداشت ایران:
وبسایت | اینستاگرام | ایتا | تلگرام
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
چند روز قبل در مورد #سلب_اعتبار (#Retract) مقاله ای با موضوع ارتباط بین #ویتامین_دی و #کووید_۱۹ نوشته بودم. (لینک)

حالا وبسایت #Retraction_Watch نیز به این موضوع پرداخته و با نویسنده ها و همین طور مجله #PLOS_ONE نیز در این مورد گفتگو داشته است.

نویسندگان مسئول مقاله، #محمد_علی_صحرائیان از اعضای کمیته ملی اخلاق و Michael F. Holick از آمریکا می باشند.

مقاله در ۲۰۲۰ منتشر شده و با توجه به مواردی همچون عدم بیان تضاد منافع احتمالی برای نویسنده آمریکایی، حجم نمونه کم، نبود اطلاعات کافی برای نحوه فوت بیماران و …، با فاصله اندک از نشر آن، یک #Expression_of_Concern منتشر می شود. (توضیح بیشتر).

بحث ها در توییتر در آن زمان را از این لینک ها (یک و دو) می توانید ببینید. در زمان نشر مقاله، افراد زیادی با استفاده از این مطالعه، این موضوع را بیان می‌کرده‌اند که مکمل ویتامین دی می‌تواند در درمان کووید موثر باشد.

حالا بعد از نزدیک به ۴ سال نیز مقاله سلب اعتبار شده است.مجله با بررسی نظرات داوران و ادیتوریال بورد و پاسخ نویسندگان به این نتیجه رسیده است که طراحی مطالعه (شامل معیارهای ورود و خروج در نظر گرفته شده و روش آنالیز مورد استفاده) برای پاسخ به سوال مطالعه به اندازه کافی دقیق و قوی نبوده است. از طرفی روش کار مطالعه نیز با جزییات کافی بیان نشده که روی امکان تکرارپذیری مطالعه اثر می گذارد.

دکتر صحرائیان در گفتگو با این وبسایت مطالبی را عنوان کرده اند. از جمله این که

"این پروژه هیچ گرنتی دریافت نکرده است و پروفسور Holick هیچ گونه حمایت مالی برای این پروژه نداشته است."

"ترجیح داده می شد که این مسائل در طول فرآیند داوریِ پیش از نشر، شناسایی و به آن پرداخته شود تا اینکه کار به صورت عمومی در دسترس قرار بگیرد و بعدا مطرح شود"

"با این حال، ما ادعای وجود رابطه علیتی بین ویتامین D یا پیامد بالینی عفونت‌ کووید را نداشته ایم. مطالعه حاضر مقطعی بوده و فقط ارتباط بین کووید و سطح ویتامین D در گردش را در نظر می گیرد."

"من معتقدم که سلب اعتبار یک مقاله صرفاً به دلیل اشتباهات تیم تحریریه مجله به جای پرداختن به نقص‌های ذاتی خود مطالعه، غیرمنصفانه، غیراخلاقی و غیرانسانی است."



از محققینی (Meyerowitz-Katz ) که در همان زمان نشر مقاله به مشکلات مقاله در توییتر پرداخته بود، احساس دو گانه ای در مورد این سلب اعتبار دارد و می گوید: اینکه تیم تحریریه زحمت بررسی را به خود داده و به خاطر کیفیت پایین، نه به خاطر بد اخلاقی پژوهشی، مقاله را پس گرفته‌اند، تعهد مجله را نشان می‌دهد و تعداد کمی از مجلات چنین تعهدی دارند. اما پس‌گرفتن آن در این زمان هیچ تاثیری بر وجود مطالب نادرست در منابع علمی نخواهد داشت - آسیب‌ها قبلاً وارد شده است. به نظر من تیم تحریریه PLOS ONE باید توضیح دهد چرا این تصمیم‌گیری این‌قدر طول کشید، در حالی که مشکلاتی که برای پس‌گیری ذکر می‌کنند همان‌هایی هستند که من در سپتامبر ۲۰۲۰ در توییتر اشاره کردم.

محقق دیگری نیز گفته است که هر چند بهتر بود بازپس گیری زودتر انجام شود اما با توجه به وجود Expression_of_Concern که توسط مجله برای مقاله منتشر شده، به نظر می رسد مجله موضوع را به خوبی مدیریت کرده است.

مجله هم در پاسخ برای این تاخیر مواردی را اعلام کرده و در ادامه به نوعی گفته است که وجود این زمان ۴ سال به نوعی نشان دهنده بررسی دقیق از این مورد پیچیده بوده است. بنابر پاسخ مجله، دلیل بازپس گیری، نگرانی ها در مورد روش شناسی گزارش شده، طراحی مطالعه و همین طور نگرانی در مورد قابل اعتماد بودن نتایج آن بوده است و تضاد منافع در این بازپس گیری نقشی نداشته است.

توضیحات کامل را در وبسایت Retraction Watch بخوانید: لینک

@Scientometric
در شبکه ایکس، پست جدید وزیر بهداشت، دکتر عین اللهی، تا به حال بیش از نیم میلیون بار دیده شده و صحبت ایشان واکنش‌ زیادی همراه با خشم و ناراحتی از سوی مردم داشته است. مردمی که عزیزانشان را در دوران کووید از دست دادند.
اگر واکسیناسیون زودتر انجام می‌شد و یا با سرعت بیشتری پیش می‌رفت، می توانست نجات دهنده جان هزاران نفر از مردم باشد. (لینک مقاله منتشر شده در مجله BMC Medicine). در این مورد، بر اساس نظرات خوانندگان، توضیحی به پست جناب وزیر اضافه شده که در تصویر می‌بینید.

ایران در سال ۱۴۰۰ و در زمان وزارت دکتر عین الهی به رکورد تزریق روزانه واکسن دست پیدا کرد. هنوز هم بین مسئولین دولت قبلی و فعلی برای این که چه کسی بود که باعث شد واکسن چینی با تعداد بالا وارد کشور شود بحث و دعوا ادامه دارد. مشخصا بخشی (نه همه) واکسنی که در تابستان و پاییز ۱۴۰۰ وارد شد، بر اساس تلاش و قرار دادهای دولت ۱۲ بوده که خودش البته کوتاهی های زیادی در امر ورود سریع تر واکسن داشته است. (لینک).

من اینجا برخی اظهار نظرها و تصمیمات نادرست و غلطی که دکتر عین الهی در مورد کووید قبل و حین وزارت داشته اند و همین طور برخی تاثیرات آنها را قرار می دهم:

بعد از فرمان رهبری برای منع ورود واکسن آمریکایی، انگلستانی و فرانسوی (لینک) ، قاعدتا باید تلاشی می‌شد تا در این دستور که بر خلاف داده های علمی بود و جان و سلامت مردم را به خطر می‌انداخت، تجدید نظر شود. اما عده‌ای سکوت کردند و دکتر عین الهی و تعداد زیادی از مسئولین فعلی نظام سلامت هم در نامه ای خطاب به رئیس جمهور وقت، از این تصمیم حمایت کردند. علاوه بر این، در این نامه آنها تاکید کرده بودند که «برخی واکسن‌های مربوط به ساز و کار کوواکس نیز که ماهیت مورد شبهه و مشکوک به ارتباط با جریانات کاملا مسئله دار بین‌المللی دارد، خریداری نشود.» (لینک)

بیستم دی ماه ۱۳۹۹، هلال احمر خبر کنسل شدن ۱۵۰ هزار دز فایزری که قرار بود به ایران وارد شود را داد. شاید تصور شود که این تعداد خیلی کم بوده و حالا عدم ورودش هم مشکلی ایجاد نمی کرده است. اما در نظر بگیرید در آن شرایط کمبود واکسن در دنیا، این چه کمک بزرگی می‌توانست به واکسیناسیون کادر درمان بکند. از طرفی در نظر داشته باشیم که محموله های بعدی واکسن که به ایران وارد شد، حدودا یکماه بعد در ۱۵ و ۲۵ بهمن به ترتیب فقط ۲۰ و ۱۰۰ هزار دز اسپوتنیک بود. بعدها دکتر قانعی گفتند که ایران به کووکس اعلام کرده است که فایزر نمی‌خواهد. (لینک)

این ها جدای از ضربه ای بود که این تصمیم سیاسی، به اعتماد عمومی به علم و واکسیناسیون میزد.

جالب این که در زمان وزارت بهداشت دکتر عین الهی به واکسنهای فایزر و جانسن هم مجوز داده شد. (لینک) گفته بودند 2/4 میلیون دز فایزر برای خانمهای باردار وارد می‌شود. این خلاف نامه امضا شده توسط ایشان بود. اما مشخص نشد که چرا سریعا اعلام کردند که فایزر وارد نشده و نخواهد شد! (لینک)

دکتر عین الهی در دوارن وزارت خود بارها اطلاعات غلط و نادرستی را در مورد کووید ارائه کردند.

برای مثال گفتند که واکسن ویروس غیر فعال از فایزر و مودرنا هم بهتر است. ایشان علل موفقیت ایران در برابر کرونا را علاوه بر حجم‌ و زمان واکسیناسیون، نوع واکسن استفاده شده دانسته و فرموده‌ بودند که “امروزه ثابت شده که واکسنهایی که از ویروس کشته شده استفاده می‌شود اثر بهتری دارد و واکسن‌هایی که به عنوان واکسن‌های نوترکیب و پروتئینهای نوترکیب هستند مثل فایزر و مودرنا، اینقدر اثر بخشی نداشتند.” (لینک)

ایشان در زمانی که هنوز در مورد واکسن نورا داده ای منتشر نشده بود، آن را “از بهترین و کم عارضه ترین واکسنهای دنیا” معرفی کرد. در مورد برکت هم آن را “کم عارضه ترین واکسن شاید در دنیا” اعلام کردند. (لینک)

دکتر عین الهی که قبل از وزارت با آن نامه در مورد کووکس هم موضع گرفته بودند، بعدها گفتند که «به رغم پرداخت وجه به کواکس هیچ واکسنی برای ما ارسال نشده بود» اما این هم صحبتی خلاف واقعیت بود. هم در دولت قبل (نزدیک به ۲/۲ میلیون دوز استرازنکا) و هم در دولت فعلی کووکس به ما واکسن داد. (لینک و لینک)

وزیر در مورد منشا کرونا گفته بودند (لینک) : "پدیده کرونا هنوز برای ما علامت سوال است که چگونه ایجاد و تکثیر شد و چگونه ترامپ پس از ابتلا به کرونا به سرعت درمان شد؟ یعنی این‌ها هم میکروب را تولید کردند و هم راه مقابله با آن را دارند و، ولی راه مقابله را به کسی نمی‌دهند.“

جدی از واکسن، ما در دنیا برای درمان بیماران سرپایی کووید-۱۹ و جلوگیری از پیشرفت بیماری به سمت بستری و مرگ و یا لانگ کووید داروهایی داریم. بارها کمیته علمی در ایران از این موضوع صحبت کرد، اما مشخص نیست چرا هیچ تلاشی برای وارد کردن آنها نشد و غذا و داروی ایران به آنها مجوز نداد (لینک)

اینها برخی از مواردی بود که قبلا در @Scientometric به آنها پرداخته بودم
مطالعه‌ی جدیدی در مجله‌ی #JAMA_Network_Open منتشر شده (لینک) و مطابق با یافته‌های مطالعات فراوان قبلی نشان می‌دهد که استفاده روزانه از #مولتی_ویتامین ارتباطی با افزایش طول عمر ندارد.

در پژوهش جدید نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر از سه مطالعه کوهورت آینده نگر‌ در آمریکا، برای بیش از ۲۰ سال پیگیری شده‌اند. در بررسی ده ساله اول استفاده از مولتی ویتامین با ۴٪ خطر بیشتر #مرگ_و_میر کلی همراه بوده است. ( HR, 1.04; 95% CI, 1.02-1.07) این ارتباط در ده سال دوم پیگیری هم دیده شده اما معنادار نبوده است. (HR, 1.04; 95% CI, 0.99-1.08)
در نتیجه در این مطالعه ارتباطی بین استفاده از مولتی ویتامین با کاهش مرگ و میر دیده نشده است.

اگر چه در فاصله ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۱ استفاده از مولتی ویتامین به میزان ۶٪ در آمریکا کاهش پیدا کرده ولی هنوز هم تقریبا از هر سه نفر، یک نفر از مولتی ویتامین استفاده می‌کنند.

این یک مطالعه بالا مشاهده ای بوده و ما مطالعات مشاهده ای از موثر بو‌دن مولتی ویتامین‌ها در برخی موارد هم داریم، اما قبلا مطالعات کارآزمایی بالینی بزرگی داشتیم که بی فایده بودن استفاده از مولتی ویتامین ها در کاهش مرگ و میر و یا بیماریهای مهم را نشان می‌دهد.

برای مثال مطالعه Heart Protection Study در بریتانیا ۲۰ هزار نفر را در گروه مولتی ویتامین و #پلاسبو بررسی کرده و طی مطالعه تاثیری از استفاده از مولتی ویتامین بر مرگ و میر کلی و مرگ ناشی از بیماری های قلبی دیده نشده است. همین طور تاثیری بر بیماری های قلبی دیگر، #بستری کلی یا بستری ناشی از #سرطان هم دیده نشده است.

مطالعه Physicians Health Study (بر روی ۱۴ هزار مرد و دارای گروه کنترل با پلاسبو با پیگیری ۱۱ ساله) نشان داده است که استفاده از مولتی ویتامین تاثیری بر بیماری های #سکته_قلبی و مغزی، مرگ ناشی از بیماری های قلبی و مرگ و میر کلی ندارد.

در مطالعه‌ The COSMOS نیز با بررسی ۲۰ هزار نفر در فاصله ۴ سال (دارای گروه پلاسبو) تاثیری از استفاده از مولتی ویتامین بر ریسک مرگ ناشی از سرطان، بیماری های قلبی، و یا مرگ و میر کلی دیده نشده است.

این سه مطالعه به ترتیب مربوط به سالهای ۲۰۰۲، ۲۰۱۲ و ۲۰۲۲ می‌باشند.

دقت داریم که این مطالعات بیشتر مربوط به آمریکا، انگلستان و … می‌باشد و نه برای کشورهای با درآمد کم.

نتایج مطالعات COSMOS-Web و COSMOS-Mind را در مورد موثر بودن استفاده از مولتی ویتامین برای بهبود عملکرد شناختی مغز و حافظه در افراد مسن را از اینجا ببینید.

@Scientometric
کدام محققین ایرانی در سال ۲۰۲۴ و تاکنون بیشترین همکاری در نشر مقالات و مستندات علمی را داشته اند؟

در @Scientometric گاهی آمار محققین پرکار از نظر تعداد مقاله را بر اساس دادگان اسکپوس قرار می دهم. بر این اساس سه محقق زیر بیشترین همکاری را در نشر مقالات علمی در ۲۰۲۴ تاکنون داشته اند:

1- امیر حسین صاحبکار از علوم پزشکی مشهد (لینک) با همکاری در نشر ۱۷۰ مقاله. هر ۱/۰۹ روز در ۲۰۲۴، یک مقاله

2- باقر لاریجانی از علوم پزشکی تهران (لینک) با ۸۱ مقاله. هر ۲/۳ روز در ۲۰۲۴، یک مقاله

3- سید مهدی جعفری از دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان (لینک) با ۶۷ مقاله. هر ۲/۷۸ روز در ۲۰۲۴، یک مقاله

دقت داریم که انجام یک پروژه پژوهشی ممکن است چندین سال زمان ببرد تا به مرحله نشر برسد و مقالات ۲۰۲۴ لزوما مربوط به خود ۲۰۲۴ نیستند. به هر حال آمار سالهای قبل این محققین نیز، تعداد بالای مقالات را نشان می دهد.

برای مثال امیر حسین صاحبکار و باقر لاریجانی در فاصله ۵ سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ هر کدام به ترتیب در نشر ۱۲۷۸ و ۷۱۹ مقاله همکاری داشته اند. این یعنی در این پنج سال به ترتیب هر ۱/۴۳ روز و هر ۲/۵۴ روز در نشر یک مقاله همکاری داشته اند.

به صورت کلی بیشترین تعداد مقاله یا مستند علمی از محققین ایرانی در تمام سالها نیز مربوط به این دو محقق می باشد. امیر حسین صاحبکار تا به حال در نشر ۲۰۵۰ مقاله همکاری داشته و اولین محققی است که به رکورد تعداد بیش از ۲۰۰۰ مقاله در ایران می رسد. باقر لاریجانی نیز تا به حال در نشر ۱۶۹۰ مقاله همکاری داشته و از این نظر دومین محقق پرکار ایرانی است.

در رتبه های سوم و چهارم نیز فریدون عزیزی از علوم پزشکی شهید بهشتی (۱۶۶۷ مقاله) و نیما رضایی از علوم پزشکی تهران ( ۱۵۸۴ مقاله) قرار دارند.
شاخص اچ این چهار محقق بر اساس دادگان اسکپوس به ترتیب برابر با ۱۴۵، ۸۴، ۹۱ و ۹۲ می باشد.

تصویر پست، تعداد مقالات سالهای اخیر از ۴ محقق ایرانی با بیشترین تعداد مقاله را نشان می‌‌دهد.
از پست Karimisari در ایکس: در دادگان #اسکپوس، قسمت جدیدی مبتنی بر #هوش_مصنوعی (#ScopusAI) اضافه شده که شما می‌توانید در آنجا پرسش خود را مطرح کنید و اسکپوس به شما همراه با رفرنس پاسخ می‌دهد.
برای مثال وقتی در مورد موضوع هپاتیت سی و خواب سوال شده، علاوه بر متن با رفرنس، #نقشه_مفهومی (#Concept_Map) هم در پاسخ آورده شده تا شما بتوانید به یک دید کلی از موضوع و ارتباطش با بقیه حوزه ها دست پیدا کنید. همین طور گزنیه‌های Expanded summaries و Go deeper نیز برای بررسی بیشتر دیگر موضوعات مرتبط و شناخت موضوعات مرتبط با پژوهش های بعدی نیز وجود دارد.

پست اسکپوس در این رابطه: لینک

@Scientometric
۲۶ مقاله از محققین ایرانی از مجله Journal of Fusion Energy به یکباره #سلب_اعتبار (#Retract) شد.

دلایل سلب اعتبار شامل مواردی همچون #نشر_تکراری (#Duplication)، مخفی کردن نشر تکراری، #داوری_جعلی، مشکلات مربوط به معیارهای نویسندگی و نتایج غیر قابل اعتماد بوده است. (دسترسی به مقالات: لینک).

در تمامی این مقالات نام دو محقق از ایران وجود دارد. یکی از آنها احمد سالار الهی می باشد که تا قبل از ۲۰۲۰ تعداد ۲۷ مقاله و از ۲۰۲۰ به بعد هم تا الان ۳۶ مقاله از او سلب اعتبار شده است و احتمالا چند مورد دیگر هم به آن اضافه خواهد شد. نام او به عنوان هفتمین محقق در دنیا با بیشترین تعداد مقاله سلب اعتبار شده در فهرست وبسایت #Retrcation_Watch قرار دارد (لینک). پست های مختلف این وبسایت در مورد این محقق را از اینجا می توانید ببینید.

اخیرا نیز مجله Engineering Analysis with Boundary Elements برای ۷۳ مقاله بیانیه #Expression_of_Concern منتشر کرده بود که در ۲۷ مورد از آنها محققین ایرانی همکاری داشتند. علت اظهار نگرانی نیز وجود احتمال دستکاری در #داوری_همتا (#Peer_Review) و شواهدی از افزایش ساختگی استنادات بود (لینک)

@Scientometric
یکی از تصاویر این پست، ۲۲ محققی را نشان می‌دهد که در ۲۰۲۴ تا به حال در نشر بیش از ۲۰۰ مقاله یا مستند علمی همکاری داشته‌اند. این یعنی بیش از یک مقاله در هر روز.
تصویر دیگر همان آنالیز را نشان می‌دهد با این تفاوت که فقط یک نوع از مقالات یعنی Article، (بر اساس دسته بندی مقالات در اسکپوس) در نظر گرفته شده و بقیه موارد مثل Review و … اینجا حساب نشده است.در این تصویر همچنین مجلاتی که بیشترین تعداد مقاله از این افراد را هم منتشر کرده‌اند، نشان داده شده است.

از پستهای یک و دو در ایکس

@Scientometric
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
سه حمله روز گذشته روسیه به مراکز درمانی اکراین

بیمارستان اصلی کودکان در شهر کی‌یف اکراین با نام Okhmatdyt، مورد حمله شدید قرار گرفته و باعث مرگ و آسیب زیاد بیماران و پرسنل بیمارستان شده است. دو پست ایکس از WHO: لینک یک و لینک دو

این غیر انسانی است که کودکان در این جنگ کشته و زخمی شوند.طبق قوانین بین المللی بشردوستانه، بیمارستان ها و غیر نظامیان باید از محافظت ویژه برخوردار باشند. (لینک از WHO Ukraine)

از پست دبیر کل سازمان بهداشت جهانی: چندین طبقه از بزرگترین بیمارستان کودکان در کیف امروز به شدت آسیب دیده و عملکرد بیمارستان و توانایی آن در ارائه مراقبت های ویژه به بیماران مختل شده است.
…. کودکان باید محافظت شوند.
کادر بهداشت و درمان باید محافظت شوند.
غیرنظامیان باید محافظت شوند.
بیمارستان ها باید محافظت شوند



در مورد قوانین و قطعنامه‌های مرتبط با ممنوعیت حمله به مراکز درمانی، از جمله در خود کشور روسیه، این پست از کانال @medprofessionalism را ببینید.


به روزرسانی: تعداد ۹ نفر شامل کادر درمان و بیماران، در این حمله جان خود را از دست داده و ۷۰ نفر نیز مصدوم شده ‌اند. (لینک)


@Scientometric
تصویر، مربوط به پست جدید #Retraction_Watch در ایکس می‌باشد و ورود یک فرد جدید (A Salar Elahi) به لیست ده نفر با بیشترین تعداد مقاله #سلب_اعتبار شده (Retraction Watch Leaderboard) را نشان می‌دهد.

توضیح بیشتر:

https://www.tg-me.com/Scientometrics/com.scientometric/6871
گزارش مجله نیچر (لینک) در مورد انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور در ایران

«پژوهشگران می‌گویند پیروزی غیرمنتظره مسعود پزشکیان می‌تواند منجر به بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران، تقویت علم و آزادی دانشگاهی شود- البته اگر رهبران ارشد ایران به او اجازه عمل بدهند.»

اینجا سعی می‌کنم خلاصه و در اکثر موارد ترجمه کاملی از این گزارش مجله علمی نیچر را قرار دهم.

در ابتدای گزارش نقل قولی از Moneef Zou’bi، دبیر کل سابق آکادمی علوم جهان اسلام، آمده که می‌گوید: "او (پزشکیان) از نظام آموزش عالی ایران برخاسته (اشاره به تحصیلات وی در زمینه جراحی قلب) و احتمالا مدافع خوبی برای علم خواهد بود. حضور او می‌تواند برای رؤسای دانشگاه‌ها و محققان برتر الهام‌بخش باشد."

با این حال، برخی دیگر اشاره می‌کنند که اصلاحات پایدار در ایران در شرایط ژئوپلیتیکی فعلی و در حالی که ایران همچنان یک حکومت دینی به رهبری یک رهبر مذهبی (علی خامنه‌ای) دارد که هر دو قدرت مذهبی و سیاسی در دست اوست، دشوار خواهد بود.

اینجا اشاره به مرگ رئیس جمهور قبلی و برگزاری انتخابات زودرس نیز می‌شود. همین طور بیان می‌شود که این انتخابات، دو سال بعد از اعتراضات مربوط به جنبش زن، زندگی و آزادی (متعاقب مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس برای عدم رعایت حجاب اجباری)، انجام شده و دانشجویان و اعضای هیئت علمی نیز در آن مشارکت داشتند.

علاوه بر بهبود وضعیت اقتصاد کشور و موضع ملایم تر در مورد دانشجویان و اساتید، در گزارش آمده است که پزشکیان اعلام کرده که قصد دارد با جامعه بین‌المللی وارد یک گفتگوی جدید شود و صحبتها در مورد برنامه هسته ای دوباره آغاز شود به این امید که تحریم‌ها علیه ایران برداشته شود.

در این مورد،‌ Hossein Akhani از دانشگاه تهران گفته‌است که تحریم‌ها منجر به شرایط وخیم اقتصادی شده و …. انتخابات برای جامعه (علمی) امید به همراه دارد و این اولین قدم برای تغییر است. همین طور علی گرجی، عصب‌شناس از آلمان می‌گوید: "با توجه به سوابق او، ممکن است او ابتکاراتی را برای افزایش بودجه علمی، بهبود زیرساخت‌های پژوهشی و تقویت همکاری‌های بین‌المللی علمی به راه اندازد."

در ادامه به برخی از صحبتهای پزشکیان در جریان انتخابات اشاره می‌شود. از جمله:

«حجاب نباید به زور تحمیل شود. ما باعث می‌شویم زنان و دختران از باورهای ما متنفر شوند و این یک فاجعه است.»

«اعتراض حق دانشجویان و کارمندان است. اعتراض حق دانشگاه است. جامعه‌ای که اعتراض نمی‌کند، مرده است.»

«من مقررات انضباطی و نحوه برخورد با دانشجویان و اساتید را تغییر خواهم داد.کسی که دانشمند است نباید به خاطر تفکراتش [بدرفتاری] شود.»


اما اینجا هم صحبتی از انسیه عرفانی آورده شده مبنی بر این که با وجود نوع رهبری و حاکمیت در ایران نباید به اصلاحات در ایران باور داشت.


در نهایت مجددا به موضوع تحریمها در این گزارش اشاره می‌شود. قسمتی از صحبتهای پزشکیان در مناظره‌های انتخاباتی در مقابل سعید جلیلی آورده شده است:

«هیچ دولتی در تاریخ نتوانسته درون یک قفس به رشد و شکوفایی برسد. ما نمی‌توانیم به توسعه در این کشور فکر کنیم و رابطه منطقی با جهان نداشته باشیم. نمی‌توانیم به دیگران چنگ و دندان نشان دهیم. باید تعامل کنیم و جهان را تحمل کنیم.»

اینجا از فعالیت جواد ظریف نیز در کمپین انتخاباتی پزشکیان سخن گفته ‌می‌شود و از او به عنوان معمار توافق هسته ای ایران در ۲۰۱۵ با آمریکا یاد می‌شود. توافقی که بعدا ترامپ در ۲۰۱۸ یک طرفه از آن خارج شد و تحریم‌ها نیز مجددا اعمال شد.

در شرایط تحریم‌ها، همکاری‌های پژوهشی بین‌المللی دشوار است. پژوهشگران کشور با موانعی در خرید برخی تجهیزات، درخواست برای کمک‌های مالی و گرنت و حتی سفر برای کنفرانس‌ها مواجه هستند. حمید گورابی، از مؤسسه رویان در تهران، که امیدوار به کاهش تحریم‌ها است، می‌گوید: "فرایند حضور در یک کنفرانس خارجی بسیار سخت است و دانشمندان خارجی دعوت برای حضور در کنفرانس‌های ما را قبول نمی‌کنند."

در نهایت گزارش با نقل قولی از Matthew Bunn از هاروارد تمام می‌شود: «احیای توافق آسان نخواهد بود. با وجود بی‌اعتمادی و خصومت از همه طرف‌ها، متقاعد کردن ایران به برچیدن تمامی زیرساخت‌های هسته‌ای که پس از خروج فاجعه‌بار رئیس‌جمهور ترامپ از توافق ساخته شده، بسیار دشوار خواهد بود. توافق هسته‌ای بدون پیشرفت گسترده‌تر در حل مناقشات ایران با آمریکا، اسرائیل و کشورهای عربی از نظر سیاسی پایدار نیست."

به روز رسانی: در شبکه ایکس این متن به پست مجله نیچر در مورد این مقاله اضافه شده است (لینک):
«Most of the expectations from the new president mentioned in this article are under Iran's supreme leader's control, and the president cannot change them


@Scientometric
نزدیک به نیمی از مرگ‌های ناشی از سرطان در آمریکا با فاکتورهای خطر قابل تغییر و اصلاح (مثل سیگار، اضافه وزن و مصرف الکل) مرتبط است.

در مطالعه جدید (لینک)، برآورد شده است که در آمریکا و در سال ۲۰۱۹، ۴۰٪ از موارد بروز سرطان و همین طور ۴۴٪ از مرگ های ناشی از سرطان در گروه سنی بالای ۳۰ سال، قابل انتساب به فاکتورهای خطر قابل تغییر و اصلاح بوده‌اند.

سیگار‌ در بین این فاکتورهای خطر قابل تغییر و اصلاح، بیشترین تاثیر را داشته است. نزدیک به یک پنجم از بروز سرطان ها و نزدیک به ‌۳۰٪ از مرگ سرطان ها، قابل انتساب به سیگار بوده است. در رتبه های بعدی هم داشتن اضافه وزن (بیش از هفت درصد از بروز سرطان ها و همین طور طور مرگ ناشی از آنها) و مصرف الکل (حدود پنج درصد هم برای بروز و هم برای مرگ) قرار داشته‌اند.

برای ۱۹ مورد از ۳۰ نوع سرطان بررسی شده، بیش از نیمی موارد بروز و مرگ سرطان، قابل انتساب به فاکتورهای خطر قابل اصلاح بوده است.

در بین سرطان های بررسی شده، سرطان ریه بیشترین موارد بروز و مرگ مرتبط با فاکتورهای خطر قابل اصلاح را داشته است. در رتبه های بعدی، سرطان‌های پستان در زنان، ملانوم و کولورکتال بیشترین موارد بروز مرتبط با فاکتورهای خطر قابل اصلاح و سرطان‌های کولورکتال، کبد و مری، بیشترین موارد مرگ مرتبط با فاکتورهای خطر قابل اصلاح را داشته‌اند.

این برآورد، با برآورد کلی برای مرگ ناشی از سرطان در دنیا در ۲۰۱۹ نیز همسواست (لینک)

@Scientometric
در‌ مقاله ای کوتاه در مجله‌ #لنست (لینک) که رقیه گندم‌کار از علوم پزشکی تهران آن را نوشته، به موضوع نقش #زنان ایرانی در رهبری و هدایت دانشکده‌های پزشکی پرداخته شده است.

از جمله در این مقاله اشاره شده است که «از زمان تأسیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران (قدیمی‌ترین دانشکده پزشکی در ایران) در سال ۱۹۳۴، تنها یکی از ۳۱ رئیس این دانشکده زن بوده است. وضعیت در سایر دانشکده‌های پزشکی ایران نیز مشابه است، این در حالی است که در حال حاضر درصد قابل توجهی از اعضای هیئت علمی دانشکده‌های پزشکی را زنان تشکیل می‌دهند. به عنوان مثال، تقریباً ۴۵٪ از اعضای هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران زن هستند. »

در قسمتی دیگر موانع یا نگرانی‌هایی در مورد این نوع انتصابات برای زنان مطرح می‌شود. از جمله در مقاله این طور اشاره شده است که انتصاب‌های مهمی همچون ریاست دانشکده پزشکی می‌تواند تحت تاثیر ملاحظات سیاسی باشد و نه فقط بر اساس معیارهای مربوط شایستگی. بنابراین، وقتی زنی به دلیل موارد سیاسی برای چنین پستی انتخاب می‌شود، این سوال مطرح می‌شود که آیا این انتصاب نمایشی است یا واقعاً به حذف نابرابری علیه زنان با گسترش چنین فرصتهایی کمک می‌کند. همچنین، به شدت تعصبات و کلیشه‌های جنسیتی اشاره می‌شود که در جوامع مردسالار، مذهبی و … بیشتر نمود پیدا می‌کند. مثال مشخصی از سیاست‌های دولت ایران که منجر به تشدید این تعصبات شده، سیاست‌های جمعیتی اخیر کشور (تشویق فرزندآوری) است.

نویسنده در نهایت نتیجه می‌گیرد که این موانع، پیشرفت زنان در رسیدن به موقعیت‌هایی مثل رهبری و هدایت دانشگاه‌ها را به شدت دشوار کرده و موجب شده که دانشکده‌های پزشکی از تنوع تجربیات و دیدگاه‌ها محروم بمانند و فرصت‌های برابر برای زنان نیز فراهم نشود.

@Scientometric
نقض رازداری اطلاعات پزشکی یا کمک به بهبود شرایط

اخیرا از طرف یکی از سازمان‌های بیمه‌‌گر، پیامک بالا برای پزشکان ارسال شده است. جدای از محتوای مورد اشاره و این که آیا اصلا بیمه‌ها صلاحیت و توان تشخیص همه‌گیری را دارند یا خیر، من پیامها و سوالاتی در مورد احتمال نقض رازداری و اسرار پزشکی بیماران دریافت کردم که اینجا قرار می‌دهم.

آیا دسترسی بیمه ها یا هر فرد، شرکت و یا سازمان ثالث به محتوای نسخ پزشکان و تشخیص پزشک در مورد بیماری یک فرد نقض رازداری اسرار پزشکی محسوب می‌شود؟

آیا اینگونه داده‌کاوی‌ها، که با پیشرفت بیشتر نسخه‌نویسی الکترونیکی و سهل الوصول شدن بیشتر دسترسی‌ها، احتمالا در آینده بیشتر هم خواهد شد، منجر به ترسیم نقشه راه بهتر برای بهبود شرایط بهداشتی و سلامت کشور می‌شود؟

چه میزان شفافیت در نحوه استفاده از این داده‌ها وجود دارد؟ آیا لازم است مجوزی از کیمته اخلاق پزشکی در این مورد وجود داشته باشد؟

@Scientometric
2024/07/20 02:52:29
Back to Top
HTML Embed Code: