Telegram Group Search
#NewPublication:

Revin cu un nou material analitic pentru EVZ.ro, în care examinez scenariile curente legate de conflictul transnistrean. Folosesc abordări inspirate din “teoria jocurilor”, cu accentul pe “jocul escaladării”.

👉Tensionarea conflictului din Transnistria: formele (im)posibile de escaladare”


https://evz.ro/tensionarea-conflictului-transnistrean.html
O analiză nouă despre dinamica din interiorul opoziției pro-UE de la Chișinău pentru EVZ.ro.


👉 Mobilizarea opoziției pro-UE de la Chișinău: salvarea voturilor celor nemulțumiți


Cei interesați vor putea citi care sunt principale trei scenarii (unul din elementele cheie al analizelor semnate de mine).

https://evz.ro/mobilizarea-opozitiei-pro-ue-chisinau-salvarea-voturilor.html
În noua analiză trec în revistă cele mai recente discuții privind apărarea europeană. De asemenea, vin cu niște explicații privind impactul agendei de apărare a UE asupra est-europenilor.

Mai multe aici:

“Noua agendă de apărare a UE și dinamica din Europa de Est”.

👉 https://www.ipn.md/ro/noua-agenda-de-aparare-a-ue-si-dinamica-din-7978_1103080.html
Într-o nouă publicație analizez evoluția votului în diasporă.

De asemenea, deja în mod tradițional, estimez care sunt principalele 3 scenarii cu privire la comportamentul electoral al diasporei.

Rata votului va depinde de motivația predominantă care va oscila între cea de “salvare” și respectiv "penalizare" în raport cu actuala guvernare.


Mai multe în comentariul pentru EVZ.ro.

👉 https://evz.ro/votul-diasporei-si-alegerile-prezidentiale-salvare-sau-penalizare.html
Astăzi revin cu un comentariu analitic pe marginea formatului de negocieri “5+2”, destinat pentru soluționarea conflictului transnistrean.

Explic circumstanțele interne și externe care au dus la congelarea acestuia.

Deja de o manieră tradițională reflectez principalele trei scenarii cu privire la viitorul formatului ”5+2”.

Mai multe detalii găsiți în comentariul semnat pentru EVZ.ro.

👉 https://evz.ro/formatul-de-negocieri-52-privind-conflictul-transnistrean-inghetare-demontare-sau-altceva.html#google_vignette
Revin cu un nou articol despre prevalența logicii geopolitice asupra celei transformatoare în procesul de extindere a UE spre Est.

Analiza scoate în evidență faptul că UE denotă favoritism geopolitic în anumite cazuri, tratând diferențiat Ucraina, Moldova și Georgia vizavi de procesul de reformă din cele trei țări candidate la aderare.

Mai multe citiți în articolul de astăzi:

👉 https://www.ipn.md/ro/predominanta-factorului-geopolitic-in-agenda-de-aderare-la-ue-7978_1103662.html
Am comentat aspectele problematice ale textului propus pentru referendum, intr-un articol publicat de @NewsMaker:

Политический аналитик Дионис Ченуша сказал, что предложенные поправки похожи на аналогичные положения в Конституциях Румынии, Грузии и Украины.

Поправка о европейской идентичности и необратимости европейского пути пришла из Конституций Украины и Грузии. Это, по словам Ченуши, более приемлемая для Молдовы модель:

«Самый разумный способ провести изменения после референдума, если Конституционный суд одобрит его организацию — следовать украинской или грузинской моделям, предполагающим необратимость европейской интеграции, включая европейскую идентичность. Остальные положения не соответствуют нынешнему этапу отношений с ЕС, но станут неизбежными после успешного завершения переговоров»

https://newsmaker.md/rus/novosti/referendum-pas-mozhet-stat-pervoprohodtsem-kak-v-moldove-provalivalis-plebistsity-i-chego-zhdat-ot-predstoyaschego
În noul articol pentru EVZ.ro, analizez discuțiile cu privire la “candidatul unic” al opoziției (pro-ruse sau non-proeuropene) și cum un asemenea scenariu s-ar putea derula.

În mod tradițional, ofer trei scenarii majore despre cum și când “candidatul unic” se poate materializa.

Mai multe citiți aici: https://evz.ro/un-candidat-unic-impotriva-maiei-sandu-dilemele-electorale-ale-opozitiei.html
Astăzi public o nouă analiză în care examinez evenimentele politice din Georgia și Moldova.

Explic modul cum Rusia încearcă să profite pe seama polarizării din cele două țări est-europene și cum cum cea din urmă poate afecta agenda europeană.

Citiți articolul aici 👉 https://www.ipn.md/ro/polarizarea-geopolitica-din-georgia-si-moldova-si-mizele-7978_1104275.html
Analiza de astăzi este despre așa numita “decuplare” a Ucrainei, Moldovei și Georgiei în procesul de aderare. Explic mai multe tendințe, care, de fapt, arată că decuplarea a început și este inevitabilă. Mai multe vedeți în analiză:

👉 Aderare europeană diferențiată: decuplarea iminentă a Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

https://www.ipn.md/ro/aderare-europeana-diferentiata-decuplarea-iminenta-a-ucrainei-moldovei-si-7978_1105047.html
Într-o analiză nouă explic care este strategia Rusiei în raport cu forțele pro-ruse din Moldova.

Cele trei scenarii prezentate (în mod tradițional) în material denotă varietatea opțiunilor pe care le are la dispoziție Rusia.

👉 Strategia actorilor pro-ruși de la Chișinău: “polițistul bun” vs. “polițistul rău”

https://evz.ro/strategia-actorilor-pro-rusi-de-la-chisinau-politistul-bun-vs-politistul-rau.html
Să revenim la subiectul politicii externe "multi-vectoriale".

În noua analiză privesc la modul cum statele care sunt antrenate în agenda de extindere a UE, chiar dacă practică sau pot să revină la folosirea politicii externe mixte (multi-vectoriale).

Este o contribuție la dezbaterea despre politica de “hedging”, când guvernele se poziționează geopolitic vizavi de actorii externi în funcție de interesele naționale și nicidecum nu unilateral. Compar Serbia, Moldova și Georgia și parcursul european al acestora, prezent și viitor.

👉 https://www.ipn.md/ro/politica-externa-multi-vectoriala-si-integrarea-europeana-realitatile-din-7978_1105499.html
Ucraina a inițiat procedura de includere a "integrării europene" în Constituție drept obiective ireversibil în 2018 (2019 a intrat în vigoare), iar Georgia în 2019 (Articolul 78). Ambele au primit statutul de țări candidate după 2022 (agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei). Cu alte cuvinte, statutul de țară candidat și începerea negocierilor pentru Ucraina (2022-2023 și respectiv 2024) au fost determinate nu de schimbarea Constituției (în 2018-2019), ci de procesele geopolitice exogene (factorul rusesc).
Interesant ce teze vor fi lansate acum când Stoianoglo a devenit candidatul propus de Socialiști în legătură cu “așa-zisa” cooperare dintre PAS/Sandu și PSRM/Dodon. Revin la niște lucruri despre care am scris anterior: 1) Rusia nu l-a abandonat pe Dodon, ci joacă în roluri diferite pentru Dodon și Șor (polițistul bun, polițistul tău - a se citit analiza de mai sus); 2) Dodon/Socialiștii și ceilalți vor o victorie împotriva lui Sandu/PAS, iar aceasta este motivată de o combinație de motivații (pregătirea terenului politic pentru alegerile legislative). Având un dosar câștigat la CEDO împotriva Moldovei (de facto împotriva regimului Sandu-PAS) Stoianoglo este un candidat care poate aduna în jurul său multe persoane împotriva cărora sistemul actual a comis abuzuri. Este foarte probabil că Stoianoglo va fi votat (dacă va fi acceptat în cursă) cu un vot anti-Sandu, vot de blam. Sandu va avea nevoie de alte partide pro-UE, care au fost ignorate până acum și chiar acuzate că ar juca de partea Rusiei.
Dedic noua analiză poziționării UE în raport cu procesele politice din Moldova.

Examinez dacă Bruxelles-ul manifestă o anumită doză de favoritism față de actuala guvernare.

Explic care sunt principalele scenarii legate de comportamentul UE în raport cu actorii politici moldoveni, reieșind din alegerile prezidențiale și referendumul, desfășurate în această toamnă.

👉 https://evz.ro/abordarile-ue-fata-de-procesele-politice-de-la-chisinau-prevenirea-crizelor-de-imagine.html
2024/07/17 02:53:49
Back to Top
HTML Embed Code: